dijous, 13 de desembre del 2007

Tritó

Tritó, en la mitologia grega, és un Déu. És el missatger de les profunditats marines, fill de Posidó i Anfitrite. És representat amb el cap i el tronc d'home, i en lloc de cames té una cua de peix. Portava un trident, igual que el seu pare, tot i que l'element més característic que tenia era una closca de cargol de mar que utilitzava com una trumpeta per calmar o aixecar les ones del mar. El seu soroll era tan temible que semblava una poderosa bèstia salvatge.

Segons una teogonía de Hesíodo, Tritó vivia amb els seus pares en un palau daurat a les profunditats del mar. Segons l'història dels "argonautes", el seu palau se situava a la costa de Llivia.
Tritó va ser pare de Palas i padrastre d'Atenea. En una lluita entre elles, Atenea va matar a Palas. A vegades també es diu que va ser pare d'Escila, amb la seva dona Lamia.

Tritó va aparèixer en mites romans. "La Eneida" és una epopeya escrita en llatí per Publio Vergilio Marón. En aquesta història, Miseno, el trompatiste d'Eneas (un heroi de la guerra de Troya), desafía a Tritó a un concurs de trompeta. Tritó va llençar en Miseno al mar per l'arrogància que havia demostrat.

Amb el pas del temps el nom "Tritó" també va ser associat a uns animals, els "tritons". A part d'aixó, hi ha altres objectes batejats en honor a Tritó, com per exemple el satèl·lit més gran del planeta Neptú, que porta el seu nom, Tritó. El nom Neptú també és simbólic, ja que és el nom en llatí del pare de Tritó, en Posidó.

2 comentaris:

Lluís ha dit...

Bé, Xavi. M'ha agradat el teu primer treball. Comencem bé! Ànim!

aina ha dit...

mol be xavi
ja anire pasan
aviam com treballes ee
apa que vagi mol be

aina