divendres, 25 de gener del 2008

Demèter

En la mitologia grega, Demèter o Demetra (en grec Δημήτηρ o Δήμητρα, «deessa mare» o potser «mare distribuïdora») és la deessa de l'agricultura , substància pura de la terra verda i jove, vivificadora del cicle de la vida i la mort, i protectora del matrimoni i la llei sagrada.

Se la venera com la portadora de les estacions en un himne homèric, un subtil signe que demostra que era adorada molt abans de l'arribada dels Olímpics. Juntament amb la seva filla Perèfone , era també la figura central dels misteris i il·lusions que van precedir al panteó olímpic. És fàcil confondre a Demèter amb Gea, amb rea o amb Cibeles, amb sobrenomAtenea. Els epítets de la deessa revelen l'amplitud de les seves funcions en la vida grega.



Demèter i Core («la donzella», un altre nom per Persèfone) solien ser invocades com to theo (les dues deesses), i així apareixen en les inscripcions en grec Lineal B de la Pyolos micènica de temps pre-hel·lènics. És bastant probable que existís una relació amb els cultes a deesses de laCreta minoica. En la mitologia romana , s'associava a Demèter amb Ceres. Quan se li va donar a Demèter una genealogia, es va dir que era filla de Cronos i Rea, i per tant germana gran de Zeus . A les seves sacerdotesses se'ls donava el títol de Melises

1 comentari:

Lluís ha dit...

Jonathan,
ja l¡he trobat! Està bé.