divendres, 29 de febrer del 2008

Argos.

Argos, en la mitologia grega, és el nom de bastants personatges i coses diferents, per exemple:

1- Argos Panoptes. Era un gegant amb cent ulls els quals no dormien tots a l'hora sinó que mentres uns dormien altres seguien oberts i vigilant; per tant, era un guardià molt efectiu. Era fidel servent d' Hera, esposa de Zeus.
Un mite explica que Hera va encarregar a Argos apartar de Zeus una vedella blanca, penjant-la a una olivera de Nemea perquè, amagada amb la disfressa de vedella, hi havia Io, una nimfa que tenia un aventura amb Zeus. Zeus, per alliberar a la seva amant va manar a Hermes matar a Argos i ho va aconseguir perquè es va disfrassar de pastor i va fer dormir tots els ulls del guardià amb l'avorriment que causaven les seves històries.
Per conmemorar el seu fidel guardià, Hera va fer que els seus ulls fossin preservats per sempre en les cues dels paons.

2- Argos, gos d' Ulises. El gos d'Ulises segons l'Odisea, va ser un dels únics personatges que va reconèixer Ulises quan aquest va tornar a Ítaca, tot i que anava disfrassat de vagabund. Després de reconeixre'l, va morir.

3- Argos, constructor de vaixells. En el mite de Jàson i els argonautes és ell qui construeix l' Argo, el vaixell amb el que van a buscar el velló d'or. Els argonautes s'anomenen a sí mateixos aixì per això.

4-Argos, nàufrag al mite dels argonautes.
Era fill de Frixos i Calcíope, filla d' Eetes.
S'explica que Argos i els seus germans van marxar a Orcomen, el regne del seu avi, però van naufragar i Jàson i els argonautes els van rescatar. Argos i els seus germans els van ajudar
en la seva cerca del velló d'or i van tornar amb ells a Grècia.

5- Argos, nom a la ciutat grega. És al Peloponés i els seus habitants es diuen argius. L'antiga ciutat era a uns 5 km de la costa i tenia una ciutadella anomenada Làrissa.

6-Argos, net d'Argo. Argo va ser el rei d'Argos, la ciutat grega.














7- Argos, gos d'Acteó. Acteó era un caçador que va ser devorat pels seus gossos, al patir l'ira d'Artemisa, que es va enfadar perquè va trobar al caçador mirant-la mentres es banyava en un dels boscos pròxims a la ciutat d'Orcomen.





_Il·lustració d'Argos Panoptes, on es veu Hermes matant a Argos i Ío com la vedella blanca al darrera, de Peter Paul Rubens.

_Fotografia: Ciutat grega d'Argos.

2 comentaris:

Ivan ha dit...

Me a gustado mucho tu trabajo laura
sigue asin

Patricia S. ha dit...

Laura, m'ha agradat molt el teu treball: la informació està ben resumida, s'entén bé i està ben presentat.