divendres, 29 de febrer del 2008

Eneas


Enees el protagonista de l'Eneida. Era fill d'Afrodita i d'un mortal, Anquises. Va ser un dels herois troian més reconegut.

Va viure a la muntanya amb un pastor fins queals cinc anys va anar a la ciutat per ser educat. El seu pare li va sedir el tron de Dardània poc avans de la guerra de troia. Es va casar amb Creüsa i van tenir un fill Ascani. La nit que els grecs van aconseguir entrara a Troia eneas va voler fugir, però avans de marxar va trobar a helena amagada i la va voler matar, però llavors Afrodita se li va apareixre i li va demenar qe no ho fes que se'n anés de Troia am el seu pare i el seu fill. Enees va anara buscar la seva família, però quan es va adonar que no trobava la seva dona, aquesta se li va aparèixre en forma de fantasma, ja que habia mort a causa els grecs, i li va demenar que no es desesperés i que fugís. Enees va salpar amb el seu fill i els seu pare i un grup de Troians, cap a Tracia on no van ser ben rebuts, després van anar cap a Creta on van vulguer-se instalar, però els deus se li vana aparèixre i li van dir que el seu destí era en terres italianes. En mig d'una tempesta les naus es van dispersar i van perdre una bona patr de la tripulació. I e svan dirigir cap a Grècia, on se'ls hi va predir que tindrien un llarg viatge ple de dificultats però que finalment arribarien al seu destí. Com Ulisses, Enees també va arribar a la illa dels cíclops però van marxar de seguida un cop avisats del perill que corrien.

Desrés de varies escales va arribar a Cartago amb 7 naus. On, allà, la seva reina, Dido, es va enemorar d'ell, gràcies a la influència de hera que ja el tenia força "entrevessat", nomes perquè en una altre ocasió Paris, en un cocncurs no l'havia triat en ella com la més guapa, i tenia una mena de tírria amb tots els troians; però al cap d'un temps Zeus va enviar a Heremes perquè li enunciés a Enees que tenia que seguir el seu viatge. Un cop Enees va maraxar Dido enfurismada va tirara al foc totes les coses relacionades amb aquest i en un acte de furia es va llançar a les flames, però maleïn avans a Eneas i llançan-li un maladicció.
Entre altres aventures Enees també va anar a parar als inferns per poder axí parlar amb Anquises, i axí que li expliquès que tenia que fer. Desprès de fer alguns gestos heroics, i de trobar antics coneguts o reis dels inferns, per poder arribar als Camps Eliseus. El seu pare li va explicar la fortuna dels seus dessendents i tambè li va explicar com tenia que fer-ho, i li va donar algun consell.
Enees va arribar al país dels Llatins, on la prinsesa estava promesa amb Turno el príncep del país del costat. Quan Enees va arribar-hi el van rebre molt bé perquè un oracle habia dit que la princessa es casaria amb un extrenger i seria molt feliç. Però la reina que era molt amiga de Turno, i que Era habia ajudat en aquesta enemistat, i també va fer el mateix amb els llatins.
Turno va voler començar la guerra contra els troyans, ja que estava recolzat per molts països veïns. Pero Enees va ser avisat per el riu Tíber que li va dir que nevegues per sobre seu per anar a veure el rei Evandre i aquest li va dir que anes a veure els etruscs amb l'ajuda del seu fill Palante, i aquests els van ajudar per lluitar contra Mecencio.
Duran el vitage Afrodita la seva mare li va regalar un casc un escut i una espasa a l'escut s'hi mostraven escenes del regne futur de Enees.
Mentre Enees anava a buscar aliats, va ocorrer la tràgica història de Nisso i Euríalo.
Quan Turno estava apunt de guanyar va arrivar amb els etruscs.
Zeus va prohibir als altres déus que es fiquessin d'algun vàndol. Quan els triyans anaven guanyan la batalla Turno es va adonar que Era ja no el protegia i es va intentar suïssidar, però Era ho va evitar.
Quan el rei de Lavinia li va demenar que renunciès a la ma de la Princessa Turno es va enfurismar i va tornar al campament per tornara alluitar contre Enees. Aquest va acceptar el repte amb la condició que si ell guanyava quederien tots aliats i s'acavaria la guerra i ell es casaria amb la Princessa, però si era Turno el que guanyava els troians se'n anirien de Lavinia i no tornarien. La guerra va començar i al principi a favor de Turno ajudat per Era, Enees va caure ferit però Afrodita el va curar amb unes herbes curatives. La batalla ve tornara aestar a afavor dels Troians i quan Enees es va trobar cara a cara amb Turno la batalla ve cesar per ordre de Turno i Enees va estar a punt d e matar Turno però aquest li va implorar perdò Enees va dubtar però va veure que portava el cinturó de Palante, que habia matat abans, com a trofeu.
Enees el va matar i un cop acavada la guerra es va casar am la princessa de Lavinia.

La foto es de:
Eneas, Anquises y Ascanio
Bernini, Gian Lorenzo

1 comentari:

Patricia S. ha dit...

Rebecca, crec que el teu treball està ben fet i argumentat i és molt llarg, però hauries de repassar totes les faltes que has fet i posar algun enllaç.