divendres, 18 de gener del 2008

Minotaure

En la mitologia grega, el Minotaure era un monstre que tenia el cos d'home i el cap de toro. Va nèixer de la unió de Pasífae amb el Brau de Creta.
El brau de Creta és un ésser fantàstic. Minos, rei de Creta, va demanar a Posidó, déu del mar, que li donés un brau. Poseidó va fer sortir un brau de les aigües, que es conegué com al brau de Creta. Minos tenia pensat oferir-lo en sacrifici al déu, però en veure la bèstia magnífica que era va decidir sacrificar-ne un altre.

Pasífae era l'esposa de Minos, rei de Creta. Aquest, després de consultar un oracle, va ordenar a l'inventor Dèdal que construís el famós Laberint i el monstre hi va ser tancat a dins.

Egeu, rei d'Atenes, sospitava que Androgeu, fill de Minos, planejava una rebel·lió contra ell. En una ocasió en què Androgeu havia acudit a Atenes per a participar en uns jocs, Egeu va ordenar matar-lo.
Minos va viatjar a Atenes buscant una explicació i un culpable per a la mort del seu fill i com que no va trobar ni una cosa ni l'altra, va decidir venjar-se. Minos va enviar una expedició de càstig que va assolar tota la regió i va imposar un tribut especial a Atenes. El tribut consistia en què, cada nou anys, els atenencs havien d'enviar set nois i set noies a Creta, destinats a ser menjats pel Minotaure.

La tercera vegada que es va demanar aquest tribut, Teseu, fill de Posidó, va decidir unir-se als elegits per matar al Minotaure.

Un cop a Creta, i abans de ser tancat dins del Laberint, Teseu va conèixer Ariadna, filla de Minos. Ariadna es va enamorar de Teseu i va decidir ajudar-lo donant-li un cabdell de fil. Així, després de matar el Minotaure, Teseu podria trobar el camí de sortida del Laberint només seguint el fil que havia anat desenrotllant prèviament.

Quan Teseu va trobar el minotaure, el va matar lluitant contra ell cos a cos (ja que havien estat tancats al laberint sense armes). Així, va alliberar als atenencs d'haver de pagar més cops el tribut.

1 comentari:

Lluís ha dit...

Xavi,
has fet un resum prou clar. Et suggereixo que facis una continuació amb el retorn de Teseu i el destí d'Ariadna.